Rapid Retro

2022.jún.23.
Írta: Lazók György Szólj hozzá!

Don Juan DeMarco (1994)

demarco-1.jpg

A romantikus filmeknek nem sok közük szokott lenni a valósághoz, az utóbbi viszont attól tud igen távol kerülni, amit örömmel nézünk. A Don Juan DeMarcot készítő Jeremy Leven lélekgyógyászi háttérrel vágott bele első rendezésébe, szóval, ha valakinek, hát neki hihetünk, amikor azt állítja, hogy a romantikára életbevágó szükségünk van. A magát Don Juannak képzelő fiú (Johnny Depp) és az őt kezelő pszichológus (Marlon Brando) története mintha az Equus végletekig romantizált verziója lenne, amiben Richard Burton irigyelte meg páciense téveszméit. 

Tovább
Címkék: régi, romantikus

Az étkezde (1982)

diner-1.jpg

A '80-as években nagy divatja volt az '50-es éveknek, ám Az étkezde jóval többet tesz annál, hogy meglovagolja a nosztalgiahullámot. Barry Levinson önéletrajzi ihletésű, bemutatkozó rendezése egy 1959-ben játszódó felnőtté válási történet, amit a magyar HBO-n feltétlenül tisztázni akartak, ott ugyanis még a kevés félreértésre módot adó "Felnőtté válni" címen futott. Az, hogy egymást érik benne a korszakos slágerek komoly fegyvertény a megnézése mellett, mégis az növelte meg egykor a népszerűségét, hogy mennyi később ismertté vált színésznek adta meg a kezdőlökést. Itt van Kevin Bacon a Footloose előtt, Steve Guttenberg a Rendőrakadémia előtt, és Mickey Rourke is mielőtt bekattant volna.

Tovább
Címkék: régi, dráma

Retro rapid jelleggel

retro-2.jpg

Határozottan az az érzésem, hogy megállt az idő. A rádióból ugyanazok a slágerek szólnak, nem telik el hónap egy játék remaster kiadása nélkül, a mozikban pedig a legnagyobb siker egy több, mint harminc éves film folytatása. A retrohullám meglehet kóros méreteket öltött, a múltba való visszatekintés önmagában nem ördögtől való. Én is szívesebben nézek régi filmeket, mint újakat, és nem azért, hogy a nosztalgia kellemesen ismerős érzetében ringatózzak. A nekem való hősök, a történetek, amik megmozgatják a fantáziámat, a műfajok, amiket szeretek egyszerűen nem most élik a legszebb napjaikat. Örülnöm kellene, hogy próbálják visszahozni őket, de mivel más idők járnak, ez ritkán sikerül.

Tovább
Címkék: bemutatkozó
süti beállítások módosítása