Kereszttűzben (1989)

pack-3a.jpg

Gene Hackman a '80-as években egymás után forgatta a filmeket, melyekre egy-két kivételtől eltekintve nem volt túl büszke. A Kereszttűzbenre úgy írt alá, hogy az elmúlt esztendőben nem kevesebb, mint öt produkcióval jött ki, amik között azért akadt egy Oscar-jelölt krimi (Lángoló Mississippi) és egy Woody Allen rendezte dráma (Egy másik asszony). Nem volt jobb helyzetben Tommy Lee Jones sem, aki ekkoriban még tévéfilmeken tengődött. Miután a következő évtized mindkettejüknek fellendülést hozott újra előkaparták közös akciófilmjüket, amit pont az az Andrew Davis rendezett, aki Jones meghatározó szerepét, A szökevény üldözőjét is dirigálta. Ezúttal az üldözöttet, egy politikai merényletre készülő gyilkost játszik, akinek a Hackman alakította katona ered a nyomába. 

A Kereszttűzbenhez három magyar szinkron is készült. Azért is fontos ezt tudni, mert pont a Rajhona Ádám fémjelezte TV3-as az egyetlen élvezhető közülük, melyben átkeresztelték A fogolyra. A film egy összeesküvés körül bonyolódik a hidegháború utolsó éveiben. A szovjetek és az amerikaiak megegyezésre készülnek, ezt pedig egyesek nagyon nem akarják. A történet úgy rejtélyesebb lehetne, ha a főszereplővel együtt tudnánk meg, hogy mi zajlik a háttérben, azonban a készítők jobbnak látták mielőbb tisztázni, hogy kik a rosszfiúk és miben sántikálnak. Logikai lyukak így is szép számmal maradtak kezdve azzal, hogy miért Hackman figuráját használták arra, hogy becsempéssze Amerikába a merénylőt. Valakit, aki már korábban is majdnem keresztbe tett a terveiknek.

pack-2.jpg

A szereplők amúgy is hajlamosak hülyeségeket művelni időnként. Belesétálni egy nyilvánvaló csapdába vagy katona létükre nem a földre vetődni mikor a nyílt terepen lőnek rájuk. Andrew Davis az efféle bakikat leszámítva ebben a korai munkájában is kompetens rendező benyomását kelti, aki elbír az akciójelenetekkel, van szeme a szereposztáshoz és a helyszínek kiválasztásához. Az utóbbit illetően annyiból könnyű dolga volt, hogy a filmet a szülővárosában forgatta. Chicagoi helyismeretét később kamatoztatta A szökevényben is, ahonnan Tommy Lee Jonesén kívül több más arcot ki lehet szúrni. A Kereszttűzben tele van remek karakterszínészekkel, közülük viszont egyedül a karakán zsarut játszó Dennis Franz az, akit nem veszteget el, sőt hagyja, hogy majdnem lenyúlja a filmet!

pack-4.jpg

Tommy Lee Jonesnak kevésből kell sokat kihoznia, ami annál nehezebbé válik a számára, hogy a szökése után alig van szerepe. Ebben állítólag benne van Hackman keze is, akivel nem jött ki jól a forgatáson. Jones intenzív jelenléttel kompenzál. Karaktere szimpátiája a főhőssel szemben ad egy pluszt, ám viszonzás híján a dráma elmarad az összecsapásukból. A Kereszttűzben meg-megidéz olyan klasszikusokat az összeesküvéses filmek közül, mint A Sakál napja, ám hozzájuk képest csak egy sematikus kivonat. Túl sok a pongyola fordulat és a sablonos megoldás. A rendező tud feszültséget teremteni, szaktudással vezényel, de a forgatókönyvet nem képes kiemelni a középszerűségből. A Kereszttűzben jobbat érdemel annál, hogy süllyesztőbe kerüljön, viszont nem elég csiszolt, hogy több legyen egy előtanulmánynál A szökevényhez. 

Címkék: akció, régi