Pár lépés a mennyország (1995)

walk-1.jpg

Keanu Reevest most már inkább akcióhősként ismeri a közönség, viszont kezdetben mindent elkövetett a beskatulyázás ellen. Játszott művészfilmben és vígjátékban. Független produkcióban és nagyköltségvetésű horrorban. A Pár lépés a mennyország révén ismét új területre merészkedett. A film rendezője, Alfonso Arau szintén a maga útját járó, egyéni figura. Komikusként akadt több kisebb-nagyobb feltűnése, melyek közül talán a legemlékezetesebb a kalandregény rajongó betyár volt A smaragd románcában. Előző alkotásáért, a hazájában forgatott a Szeress Mexikóbanért odáig és vissza voltak a kritikusok, így logikus lépés volt, hogy Hollywoodban is megmutassa mit tud a kamera mögött. 

A filmben a II. világháborúból hazatérő katona (Reeves) összeismerkedik egy mexikói lánnyal (Aitana Sánchez-Gijón), aki nem mer az apja elé állni a hírrel: gyereke lesz, férje viszont nincs! Az amúgy házas férfi elvállalja, hogy betölti egy napra a vőlegény szerepét. Aztán kettőre. A harmadikon már mindkettejük számára nyilvánvaló, hogy nem kell tettetniük a szerelmet. Nem egy forradalmi történet, viszont olyan romantikus, hogy nehéz neki ellenállni. A film csordultig van régimódi ideákkal. Mintha tényleg akkor készült volna, amikor játszódik. A férfiaknak szigorú elveik vannak, a legszebb álom pedig mi más is lehetne, mint egy családi ház, melynek kertjében a gyerekeik boldogan futkároznak!

walk-2.jpg

A szőlősbirtok egy kis darab mennyországként jelenik meg, ahonnan a főszereplő hiába próbál újra és újra elfutni, végül be kell látnia, hogy oda tartozik. A filmet rendező Alfonso Arau látványos esztétikával, különleges effekteket is bevetve igyekszik vizualizálni ezt a napsütötte édent, ahol a szőlőt angyalként legyezve védik meg a fagytól. Még az ellentmondást nehezen tűrő, temperamentumos apa (Giancarlo Giannini) is alapvetően szerethető figura, aki egyből feloldódik, ha a feleségével kettesbe kerül. Anthony Quinn ebben a kései szerepben már nem erőltette túlzottan meg magát, de nem is kellett neki! Zorba nagypapás változatát az álmából felkeltve is hozni tudná.

Keanu Reeves jófejsége messze földön híres lett, így még inkább azonosnak tűnik a szerepével. Neki elhisszük, hogy képes csapot-papot félredobni, hogy segítsen egy bajba jutott lánynak! Közte és Aitana Sánchez-Gijón közt működik a kölcsönhatás, habár ennek megteremtéséből az írók is tisztességgel kiveszik a részüket. A műfaj kliséit sajnos nem ússzuk meg. A nagyobb részüket a készítők a film szolgálatába képesek állítani, ám egy-két kopottabbtól megkímélhettek volna. A befejezés már úgy úszik a szirupban, hogy a színészek alig látszanak ki alóla! Szerencséjükre itt van a zenét szerző Maurice Jarre, akinek több évtizedes gyakorlata van abban, hogy érzelmi gazdagsággal és bájjal ruházza fel a töményen hatásvadász jeleneteket is. Nem árt a megfelelő hangulat a befogadásához, de a Pár lépés a mennyország rendelkezik annyi szépséggel, amellyel megidézi az álomgyár jobb napjait.    

Címkék: régi, romantikus